Stopi.rs Novosti Nega kože i dlake kod pasa

Nega kože i dlake kod pasa

Kompletnu ponudu opreme za negu pasa možete pogledati ovde

Svim psima je potrebna poveća količina pažnje kada je u pitanju održavanje krzna. Krzno psa je ogledalo zdravlja, ono mora biti čisto, sjajno, zdravo i sveže.

Kratkodlaki psi, kao što su jazavičari ili francuski buldozi, nemaju velikih zahteva za održavanje krzna, ali doterivanje sa mekom četkom učiniće izgled njihovog krzna što boljim. Dugodlaki psi, kao što su španijeli, terijeri, koliji imaju potrebu za redovnim, svakodnevnim održavanjem svog krzna, što podrazumeva četkanje da bi im krzno bilo čisto, zdravo i uvek izgledalo uredno.

Kruta četka je najpodesnija za početak doterivanja vašeg psa. Dlaka se mora doterivati živahnim tempom u suprotnom smeru rasta dlake, prema telu, ili njegovim delovima. Uobičajeno, doterivanje počinje od glave, zatim se postepeno prelazi na telo i na kraju se rade noge. Nakon nekoliko doterivanja, ovim redom, pas će se adaptirati na vaš rad, biće opušteniji jer će asocijativno, unapred znati šta ga čeka. Kada ste dobro očetkali svaki deo na psu, sa metalnim češljem isčešljajte ponovo svo krzno, postepeno i temeljno. Tom prilikom budite pažljivi da ne povredite psa, ali vaše češljanje psa mora biti čvrsto. Sa dobrim četkanjem i češljanjem, vaš pas će biti oslobođen mrtve dlake i stare poddlake, pospešićete rast nove kvalitetnije dlake, a pas će se osećati udobno i komotno. Obratite naročitu pažnju na dlaku iza ušiju i pod pazuhom, to su mesta gde se dlaka najviše mrsi. Nakon kompletnog rada na doterivanju, ostaje vam finiš sa kožnom lovačkom rukavicom ili jednostavno sa kožnom krpom. Psi sa krznom kao što je čau čau ili pekinezer, četkaju se posebno od repa do nosa, tako da se stvori efekat -stojećeg krzna-.

Veoma je poželjno da krzno doterujete što češće. Ako ne baš svaki dan, onda bar dva do tri puta nedeljno. Ovaj posao mora biti urađen zaista temeljno. Svakodnevno prekontrolišite krzno psa naročito pri povratku iz šetnje i u vreme kad ima krpelja. Nikome ovaj posao doterivanja psa ne pričinjava zadovoljstvo, ali je svrsishodan i naročito potreban.


SUVO ČIŠĆENJE PSA (dry cleaning)

Ukoliko ste nabavili odgovarajući proizvod, potrebno je da postavite psa na neko mesto gde vam neće smetati razbacani puder po okolini, idealno mesto je neka šupa ili vešerajski prostor.

Puder se mora dobro utrljati u krzno psa da dopre do same kože uključujući glavu i noge. Dobro utrljan, on deluje na krzno i kožu, čistije i osvežava. Posle kratkog vremena, dobro očetkajte psa i dozvolite mu da se sam otrese, zatim ga pustite da se istrči i na taj način proces je završen. Po želji možete obrisati psa navlaženom tkaninom, na taj način ćete vratiti prirodnu boju i sjaj krzna.

Za obojene pse mogu se koristiti humani preparati za čišćenje krzna, to su uglavnom šamponi za suvo pranje, mada danas postoje firme koje proizvode ovakve šampone za pse.

Ovakav način čišćenja psa treba primenjivati isključivo u slučajevima da se pas ne može nikako drugačije očistiti. Važna napomena: koristite ovakve preparate samo po priloženim uputstvima, a nikako ne od oka ili po savetu nestručnjaka.

Kupanje psa mora biti svedeno na minimum, jer često kupanje nije dobro za krzno, ni za kožu psa takode. Povećava se rizik od prehlade. Konstantnim kupanjem uništavaju se prirodna ulja u koži, što čini da krzno bude krto, lomljivo, a koža suva. To otvara mogućnost da prljavština lakše prodre do kože i u krzno, te može da napravi ozbiljne zdravstvene probleme sa nesagledivim posledicama po psa. Ako generalno ispitamo krzno, videćemo daje samo gornji deo prašnjav i zaprljan dok je deo krzna uz kožu potpuno čist.

KUPANJE PSA

Ukoliko je vaš pas toliko zaprljan da ni jedan navedeni način čišćenja nije moguć, onda pas stvarno mora biti okupan. Kada ste se snabdeli svim stoje potrebno za kupanje psa (šampon za pse ph neutralan i primeren boji i vrsti dlake, veliki debeli frotir peškir, tuferi za uši i fen, koji nije neophodan), možete pristupiti samom ritualu kupanja.

Postavite psa u veliku ovalnu posudu dovoljne dubine, da voda ne prelazi skočni zglob, može i u kadu, zatim u bokal nalijte mlaku vodu, nikako ne vruću, ili hladnu, zatim nežno pokvasite čitavog psa. Pas mora biti potpuno mokar, zatim utrljajte šampon u sve delove krzna, masirajući pri tom kožu. Mnogi psi uživaju u kupanju, te im dopustite taj užitak, jer ćete i sebi olakšati čitav proces. Kada ste psa dobro našamponirali, polako krenite od glave prema dole sa ispiranjem, ovo činite polako da se pas ne bi uznemirio i ako je potrebno, ceo postupak ponovite još jednom. Pustite psa da se sam otrese i tek potom pristupite brisanju krzna peškirom.

Najbolje je da posle kupanja, psa postavite u prostoriju u kojoj nema promaje i gdeje normalna sobna temperatura i gde će pas moći na nekoj prostirci da sê osuši prirodnim putem. Pri svemu tome, pas će se često valjati pokušavajući da osuši na taj način svoje krzno. Fen je nužno zlo i najčešće ga koriste frizeri za pse, da bi vlasnici mogli što pre da odnesu psa. Da bi se pas prirodno osušio, potrebno je tri do četiri sata, a ukoliko je napolju zimsko vreme, ne savetujem vam da puštate psa napolje bar nekoliko sati.

Za bele pse, kao što su samojed, vesti i dr, u ispirajuću vodu možete dodati neki aditiv koji će pomoći da krzno izgleda lepše npr. -plava vrećica- uvek daje dobre rezultate jer pas posle toga izgleda savršeno beo. Zatim, psi koji imaju uglačanu glossy dlaku, kao npr. kokeri, mogu se oprati u vodi kojoj je dodato par kapi briljantina jer će to njihovu dlaku učiniti još lepšom.

STRIPPING

Stripovanje nije težak zahvat i većina ljudi veoma brzo, veoma vesto mogu da izvade staru i mrtvu dlaku. To mora da bude učinjeno ručno, pomoću prsta i palca na desnoj ruci ili sa zatupljenim stripping nožem. Zatupljen nožje podesan zbog toga što ne seče dlaku. Ovo se izvodi čvrsto u kratkim, ali brzim pokretima. Dlaka se uvek vadi u smeru izrastanja, nikako ne obrnuto!

Stripping počinje na vratu i postepeno se prelazi na ramena, leđa i rebra. Hvat pramena krzna je čvrst između palca i stripping noža, dok levom rukom se nekoliko cm niže drži koža psa kako bi mu se na taj način odvratila pažnja od čupanja i primirila njegova trenutna neraspoloženost. U oštrim trzajima kidajte pramenove prema vašem telu. Uzimajte tako pramen po pramen i postepeno ćete uhvatiti ritam i tehniku vađenja odumrle, stare dlake iz krzna vašeg psa. Isterajte do kraja i imaćete krajnji rezultat pozitivan sa punom korpom mrtve dlake.

U početku nemojte to raditi brzo, uzimajte manje pramenove, a rad će vam vremenom postajati lakši i brži. Brzina dolazi sa iskustvom (praksom), ne očekujte to odmah. Nekim početnicima treba i po pet sati da povade dlaku, a ako vi to uradite i za tri sata – to je prava stvar!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *